Jaroslav Pavelka na téma zdravý životní stylmočová soustavaprevence17. února 2010

Dodržování vodního režimu

Životodárná voda tvoří převážnou část objemu i hmotnosti lidského těla. Dostatek pitné vody je podmínkou pro správný chod celého organizmu (pitný režim). Stejně důležitý je přiměřený poměr mezi množstvím pitné vody, solí a minerálů.

sharehttps://www.pralek.cz/vodni_rezim?usp=sharing Sdílet na facebooku

Ledviny tvoří velké množství prvotní moči (primární moč, primitivní moč), kterou následně mnohonásobně (asi 60krát) zahušťují. V případě nedostatku tekutin šetří tělo vodu dalším zahušťováním moči. To je pro ledviny velmi zatěžující a náročný proces. Proto dostatek tekutin ledviny šetří a naopak nedostatek tekutin ledviny velmi namáhá.

Typy pitné vody v přírodě

  1. Dešťová voda neobsahuje žádné soli ani minerály – měkká voda. Je však značně znečištěna; v každé kapce vody (aby se vůbec vytvořila z páry) jsou částečky prachu a pylová zrnka.
  2. Jak dešťová voda prosakuje z povrchu země propustnými vrstvami horniny, zbavuje se nečistot. Při prostupu různými horninami se v ní rozpouštějí různé soli a minerální látky. Taková pitná voda je většinou označována jako voda pramenitá, vyvěrající z určité hloubky země a je velmi vhodná pro trvalé pití.
  3. Tvrdá voda obsahuje minerálů více. Ačkoliv minerální látky z tvrdé vody zanášejí trubky, varnou konvici nebo pračku, lidskému organizmu nikterak neškodí.
  4. Minerální voda má obsah minerálů ještě vyšší – je přesně dán (popsáno na vinětě). Taková voda bývá označována jako lázeňská a předpokládá se její blahodárný vliv na lidský organizmus.

Zdravá voda

Některé konkrétní minerální látky rozpuštěné ve vodě mohou za určitých podmínek působit blahodárně na některého konkrétního člověka. Pití vody z určitého pramene může tedy skutečně někomu zlepšit zdravotní stav (léčivá voda, zázračný pramen, léčivá studánka). Je logické, že se obsah minerálů ve vodě bude lišit podle umístění vrtu, pramene nebo studánky.

Všechny minerální látky z vody se však nevstřebávají. Vstřebávání minerálů je vázáno na jiné složité procesy v průběhu trávení a většina jich projde zažívacím traktem bez užitku. Vodu s vysokým obsahem minerálů je pro organizmus obtížné vstřebat. Proto není vhodné trvalé pití pouze minerálních vod.

Nesprávný příjem tekutin

Dlouhodobým pitím pouze dešťové nebo destilované (měkké) vody vznikne naprostý nedostatek minerálů a solí. Ledviny pro tvorbu moči potřebují sůl (různé solné ionty). Nedostatek solí může vést k otravě vodou; zvláště v kombinaci s pocením, kdy dochází k dalším ztrátám solí potem.

Naopak dlouhodobým pitím pouze silně minerálních vod dojde k odvodnění organizmu (dehydratace) podobně jako při přesolování jídel. Zvýšená slanost krve komplikuje tvorbu primární moči. Zvláštní hormon tvořený v ledvinách pak zvyšuje krevní tlak, aby ledviny byly schopny složitě alespoň nějakou moč tvořit.

Pivo je z tohoto pohledu svým složením pro tělo přirozené (téměř izotonický nápoj). Pití piva tedy nezatěžuje organizmus ani nedostatkem ani nadbytkem vody. Proto je možné vypít jakékoli množství piva (limitováno množstvím alkoholu) a jen průběžně chodit močit.

Původně pitná voda může být znečištěna (kontaminována) různými mikroorganizmy nebo dusíkatými látkami, neprochází-li dostatečně silnou propustnou vrstvou horniny (většinou povrchová voda). Pití takové vody způsobuje různé choroby (např. cholera, salmonelóza).

Nedostatek vody zatěžuje organizmus

Staří nebo nemocní lidé a malé děti potřebují dohled nad příjmem tekutin

Zdravý a silný organizmus má obrovské rezervy, je schopen vydržet zátěž nedostatku tekutin. Hůře je na tom organizmus oslabený jinou chorobou nebo věkem, kde se komplikace projeví mnohem dříve.

Starší člověk nepije proto, aby nemusel chodit močit. Žízeň si starý člověk dobře neuvědomuje, a má pocit, že nemusí téměř pít. Starého člověka je třeba do pití nutit. První známkou nedostatku tekutin je sytě červený jazyk.

U malého dítěte je rovněž třeba sledovat přísun tekutin. Známkou nedostatku tekutin (dehydratace) je přetrvávání kožní řasy. Kožní řasa je zvrásnění kůže na bříšku vytvořené dvěma prsty (lehkým štípnutím). Po uvolnění musí kožní řasa ihned zmizet – pak je hydratace v pořádku. U dehydrovaného dítěte kožní řasa mizí pomaleji.

Článek odpovídá na následující otázky

Cílem tohoto článku je srozumitelně odpovědět na následující otázky. Kliknutím na tlačítko můžete vyjádřit svůj názor, jak se mu to podařilo. Pořadí otázek odpovídá pořadí jednotlivých částí textu článku.

  1. Proč nedostatek tekutin namáhá ledviny?
  2. Čím se liší měkká a minerální voda?
  3. Jaká voda je vhodná na trvalé pití?
  4. Proč není vhodné trvalé pití pouze minerálních vod?
  5. Čím je způsobena otrava vodou?
  6. Proč staří lidé málo pijí?

Informace o článku

  • personAutor: Jaroslav Pavelka
  • descriptionDatum vytvoření: 17. února 2010

Související články

Článek ve svém textu odkazuje následující zdroje (v uvedeném pořadí). Zdroje danou problematiku rozvádějí či zmiňují v dalších souvislostech.

Stravovací návyky a trávicí systém
1. září 2009
zdravý životní stylstrava-zažíváníbřichoorgányžaludek
Stravovací návyky a trávicí systém
Zdravý člověk má obrovské rezervy, může jíst a pít kdykoli a cokoli a trávení nevnímá. V případě vyčerpání rezerv a pocitu potíží v souvislosti s jídlem je třeba pátrat ve stravovacích návycích dříve, než začít užívat léky podporující trávení.
Normální tělesná teplota, podchlazení, horečka
2. října 2008
teplotazánětušní-nosní-krčnídětskéboleststařeckéneúrazovéprevence
Normální tělesná teplota, podchlazení, horečka
Tělesná teplota se mění podle fyzické aktivity organizmu. Stoupá nebo klesá vlivem zevního prostředí a stoupá při některých onemocněních.
Krevní tlak, správné měření a vyhodnocení tlaku
27. března 2008
srdcenemoccévyorgányprevencestrava-zažívánízdravý životní styllátková výměna
Krevní tlak, správné měření a vyhodnocení tlaku
Opakovaně naměřené hodnoty krevního tlaku se liší v závislosti nejen na zdravotním stavu, ale i na podmínkách měření.
Mikroorganizmus jako pomocník nebo nepřítel člověka
16. června 2008
mikroorganizmyantibiotikateplotazánětnemocstrava-zažívánízvracení
Mikroorganizmus jako pomocník nebo nepřítel člověka
Dostanou-li se jinak prospěšné bakterie do míst, kam nepatří, mohou způsobit nemoc. Jsou-li správné bakteriální kmeny na správném místě, pak vzniká oboustranně prospěšná spolupráce a tělo funguje jak má. Přirozená bakteriální flóra bývá vždy narušena užíváním antibiotik.
Močové kameny a ledvinová kolika
13. srpna 2008
bolestbřichoprevenceneúrazovénemockrváceníorgányzánětzvracení
Močové kameny a ledvinová kolika
V močovém ústrojí mohou vzniknout kameny. Tlakem moči a prodíráním se kamenu močovodem může vzniknout ledvinová kolika.
Srdeční infarkt: rozpoznání infarktu
12. května 2008
srdcebolestporuchy vědomícévyorgánynemocprevence
Srdeční infarkt: rozpoznání infarktu
Bezodkladné zahájení masáže srdce při infarktu zachrání život a včasné další léčení může vrátit pacienta do plného zdraví.
Cévní mozková příhoda neboli iktus či mrtvice
5. července 2008
cévymozek-nervyporuchy vědomíneúrazovénemocorgányprevencesrdce
Cévní mozková příhoda neboli iktus či mrtvice
Záludnost cévní mozkové příhody spočívá v nenápadnosti jejího nástupu a v jejím pozvolném a nebolestivém rozvoji.
Prevence a léčba žlučových kamenů
9. listopadu 2007
břichostrava-zažíváníprevencebolestzánětorgány
Prevence a léčba žlučových kamenů
Žlučové kameny vznikají špatnými stravovacími návyky – zejména zapíjením jídla vodou. Operace žlučníku tvorbu dalších žlučových kamenů nezastaví. Jejich tvorbě zamezí až změna stravovacích návyků.
Nejčetnější kategorie článků
bolest břicho cévy dětské krvácení kůže-podkoží látková výměna mikroorganizmy mozek-nervy nádory nemoc neúrazové nezhoubné orgány ošetření pohyb poranění poruchy vědomí prevence první pomoc srdce strava-zažívání teplota úrazy ušní-nosní-krční žaludek zánět zdravý životní styl zhoubné zlomeniny zvracení

Tento web roste s námi

O tento web se stará Internet Guru od roku 2007. Po celou dobu web neustále roste a nasbíral desítky tisíc unikátních návštěvníků měsíčně!

  • Perfektní čitelnost na všech zařízeních
  • Publikační proces s autorizací změn a testovacím webem
  • Správa štítků jednoduše v tabulce Excel / Spreadsheet
  • Neustálý rozvoj funkcí a vylepšování uživatelské zkušenosti
  • Podrobné statistiky návštěvnosti

Chcete také publikovat na internetu?
Ozvěte se nám!