Stravovací návyky a trávicí systém

Zdravý člověk má obrovské rezervy, může jíst a pít kdykoli a cokoli a trávení nevnímá. V případě vyčerpání rezerv a pocitu potíží v souvislosti s jídlem je třeba pátrat ve stravovacích návycích dříve, než začít užívat léky podporující trávení.

  • iAutor: Jaroslav Pavelka
  • iDatum vytvoření: 1. září 2009
 

Získávání ústrojných látek

Lidský organizmus ke svému správnému chodu potřebuje kombinaci ústrojných látek (cukry, tuky, bílkoviny). Tuto kombinaci nemůže nikdy přesně dostat přijatou stravou. Všechno snědené jídlo v zažívacím ústrojí je postupně rozloženo na jednotlivé ústrojné látky.

K rozložení přijaté potravy slouží trávicí enzymy. Ústrojné látky jsou ze střeva vstřebávány a krví se dostávají do jater. Játra dokážou vzájemně přeměňovat libovolnou ústrojnou látku v jinou – podle momentální potřeby organizmu.

i Veškerá nadbytečná přijatá strava (nad momentální energetické potřeby organizmu) je vždy přeměněna v zásobní tuk a ukládána. Důležitý je tedy poměr mezi energetickým příjmem a výdejem.

i Lenoch, který je trvale na válendě, bude tloustnout, přestože se bude živit pouze nízkotučnými jogurty a zeleninou. Protože jeho organizmus nepotřebuje žádnou aktivní energii, budou jeho játra téměř veškerou zdravou stravu přetvářet v tuky a ty ukládat (tloustnutí).

Některé látky si organizmus vyrobit neumí (esenciální bílkoviny, vitamíny a minerály). Ty je potřeba tělu dodávat, ideálně příjmem různorodé stravy. Není tedy až tak důležité, zda bude strava spíše sladká, bílkovinná nebo tučná, masitá nebo bezmasá – ale bude-li strava dlouhodobě různotvárná.

Proces trávení a typické problémy

Správně zpracovat snědenou potravu v zažívacím traktu je komplexní a energeticky náročný proces. Narušit správné trávení a způsobit zažívací potíže mohou často zbytečné zlozvyky.

Při jídle je strava v ústech řádně rozmělněna a promíchána se slinami
Tím je zahájen proces trávení. Sliny totiž obsahují látku (enzym), štěpící složité cukry.
Ve stěnách jícnu, žaludku i střev jsou hladké svaly, které zvolna posunují obsah požadovaným směrem (peristaltika).
V žaludku je potrava míšena s dalšími enzymy a s kyselinou solnou
Ty se tvoří ve zvláštních žlázkách v žaludeční stěně. Tím dochází k rozkladu bílkovin.
Potrava zůstává v žaludku různě dlouhou dobu od několika minut po mnoho hodin – podle složení stravy a stupně rozkousání.
i Zapíjením jídla vodou se zmíněné enzymy a kyselina zbytečně ředí a odplavují dále do střeva. Tím se kvalita trávení znehodnocuje se všemi důsledky (tlačení břicha, větry a prodloužení trávicího procesu).
Zpracovaná potrava v tekutém stavu pokračuje do dvanáctníku
Sem vyúsťují žlučové cesty společně s vývodem slinivky břišní. Žluč je trávicí šťáva, která se tvoří v játrech.
Trávicí šťáva slinivky břišní je velmi agresivní tekutina; do střeva musí přitéct její přiměřené množství.
Dochází zde k rozkladu tuků.
Další části tenkého střeva (lačník a kyčelník)
Probíhá zde štěpení potravy a postupné vstřebávání všech živin.
V každé části střeva se vstřebává v návaznosti určitá živina, vitamín nebo minerál.
Nevstřebané zbytky potravy postupují do tlustého střeva (tračník)
Zde je pomocí bakteriálních kmenů dokončeno vstřebávání potravy a následuje zpětné vstřebávání tekutin a formování stolice.
Stolice je uložena v esovité kličce a při vyprazdňování (defekaci) vychází z konečníku řitním otvorem.

Typické problémy:

  • Nedostatečné rozkousání potravy (hltání jídla) může způsobit uvíznutí polykaného sousta v jícnu.
  • V případě, že nedostatečně rozkousaná strava projde, bude déle „přemílána“ v žaludku. To může působit pocit plnosti nebo tlaku v nadbřišku po jídle. Řešením těchto potíží nemusí být hned lék, často postačí stravu dostatečně kousat.
  • V případě nedostatečného promísení stravy se slinami (zlozvyk zapíjení jídla vodou) budou chybět první trávicí enzymy a opozdí se rozkládání cukrů. Cukry se tak dostávají až do střeva, kde způsobují zažívací potíže (větry).

Zásady správného stravování a nejčastější chyby

Těžko stravitelná a dráždivá jídla zůstávají v žaludku mnohem déle, než jídla snadno stravitelná. Mezi těžká jídla patří červené maso, houby, smažené tučné potraviny, slupky rajčat a semínka jahod či špatně rozkousaná strava. Snadno stravitelná jídla jsou dobře tepelně upravené bílé maso a zelenina bez voskových slupek, ovocná dužina, brambory.

Zásady správného stravování:

  • Těžké jídlo je dobré aktivně strávit (dodržet klid).
  • Potrava má být řádně rozkousána a smíšena se slinami.
  • Strava má být různotvárná — střídání všech druhů jídel.
  • Na jídlo je třeba se „naladit“, čímž se včas nastartují trávicí pochody.
  • Jíst se má několikrát denně, vždy v klidu, beze spěchu.
  • Je dobré jíst opakovaně sezónní jídla a preferovat potraviny z domácích zdrojů než dovážené.
  • Dodržování pitného režimu, tekutiny nelze vynechat.
  • Dodržení stravovacího režimu nutné naopak není — občasný půst je zdravý.
  • Dobré jídlo lze doplnit sklenkou vína, piva nebo teplého čaje.

Nejčastější chyby ve stravování:

  • Nadměrný příjem potravy (nad rámec potřeby organizmu).
  • Vybírání stále stejných oblíbených jídel (lhostejno, zda sladkých nebo smažených).
  • Vynechávání méně oblíbených jídel (např. zeleniny).
  • Rychlé stravování ve stoje, za jízdy v autě, v neklidu.
  • Opakované pití energetických nápojů a alkoholu nalačno.
  • Zapíjení jídla vodou.
  • Polykání příliš horkých nebo studených jídel a nápojů.
  • Fyzická aktivita nebo spánek bezprostředně po hlavním jídle.

Článek odpovídá na následující otázky

Cílem tohoto článku je srozumitelně odpovědět na následující otázky. Kliknutím na tlačítko můžete vyjádřit svůj názor, jak se mu to podařilo. Pořadí otázek odpovídá pořadí jednotlivých částí textu článku.

  1. Jakým způsobem dosahuje organizmus přesné kombinace potřebného množství cukrů, tuků a bílkovin?
  2. Jak tělo naloží s nadbytečnou přijatou zdravou stravou?
  3. Jak organizmus získá látky, které si nedokáže sám vytvořit?
  4. Jaké potíže může způsobit hltání špatně rozkousaného jídla?
  5. K čemu je důležité promísení sousta se slinami?
  6. Ve které části zažívací trubice dochází k míšení střevního obsahu se žlučí?
  7. Ve které části dochází k největšímu vstřebávání živin?
  8. Kde se vstřebává hlavně voda?
  • iAutor: Jaroslav Pavelka
  • iDatum vytvoření: 1. září 2009

Přispějte na tento web

Víte, že Pralék je nevýdělečnou aktivitou autora? Jakýmkoli finančním příspěvkem podpoříte rozvoj Praléku.

Související články

Článek ve svém textu odkazuje následující zdroje (v uvedeném pořadí). Zdroje danou problematiku rozvádějí či zmiňují v dalších souvislostech.

Obezita jako nepoměr příjmu a výdeje energie
28. února 2008
istrava-zažíváníizdravý životní stylipohybilátková výměnaiprevenceibřicho
Obezita jako nepoměr příjmu a výdeje energie
Obezitu může řešit jedině změna poměru příjmu a výdeje energie. Pokud se množství přijaté energie (potravou) rovná množství energie spotřebované (prací nebo cvičením), pak člověk nehubne ani netloustne.
Obezita jako nepoměr příjmu a výdeje energie, /obezita
Střevní neprůchodnost bývá komplikací jiné choroby
16. února 2013
inevolnostizvraceníibřichoistrava-zažíváníinádoryizhoubnéicévy
Střevní neprůchodnost bývá komplikací jiné choroby
Střevní neprůchodnost (laicky zauzlení střev) je stav, při kterém dochází k zástavě posunu střevního obsahu v trávicím traktu. Nemocný velmi nepříjemně vnímá nadýmání, zástavu odchodu větrů a stolice a později i zvrací.
Střevní neprůchodnost bývá komplikací jiné choroby, /ileus
Zvracení, průjem, škytání a větry
10. září 2009
izvraceníinevolnostižaludekistrava-zažíváníijedizdravý životní stylibřicho
Zvracení, průjem, škytání a větry
Některé jinak přirozené projevy trávení mohou být za určitých podmínek obtěžující. Všechny lze ovlivnit změnou stravovacích návyků.
Zvracení, průjem, škytání a větry, /travici_potize
Prevence a léčba žlučových kamenů
9. listopadu 2007
ižlučníkibřichoiříháníizvraceníistrava-zažíváníiprevenceizánětistrach
Prevence a léčba žlučových kamenů
Žlučové kameny vznikají špatnými stravovacími návyky – zejména zapíjením jídla vodou. Operace žlučníku tvorbu dalších žlučových kamenů nezastaví. Jejich tvorbě zamezí až změna stravovacích návyků.
Prevence a léčba žlučových kamenů, /zlucove_kameny
Prudký zánět slinivky břišní
4. května 2011
izánětibřichoižlázaizvraceníižlučníkinevolnostizhoubnéicukrovka
Prudký zánět slinivky břišní
Prudký zánět slinivky břišní je závažné život ohrožující onemocnění. Vzniká nejčastěji v návaznosti na přejedení nevhodnou kombinací jídel (a tvrdého alkoholu).
Prudký zánět slinivky břišní, /pankreatitida
Bakterie jako pomocník a nepřítel člověka
16. června 2008
imikroorganizmyiantibiotikaizánětikrevihygienainevolnostizvracení
Bakterie jako pomocník a nepřítel člověka
Bakterie a celé bakteriální kmeny jsou pro lidské tělo prospěšné, pokud se vyskytují na příslušných místech. Jakmile se však dostanou, kam nepatří, mohou způsobit nemoc. Přirozená bakteriální flóra bývá vždy narušena užíváním antibiotik.
Bakterie jako pomocník a nepřítel člověka, /bakterie
Spolknuté nebezpečné a ostré předměty
30. dubna 2009
ibřichoižaludekistřevoiporaněníiúrazidětiizvracení
Spolknuté nebezpečné a ostré předměty
Spolknutý ostrý předmět většinou nezpůsobí žádné potíže a bez problémů projde zažívacím traktem. Potíže může způsobit spíše větší předmět, který nemusí projít zúženými místy zažívacího traktu. Nejzávažnější poranění způsobí spolknutá kyselina nebo zásada.
Spolknuté nebezpečné a ostré předměty, /spolknute_predmety
Přiměřený příjem tekutin
17. února 2010
itekutinyizdravý životní stylimočiteplotaipoceníidětiisenioři
Přiměřený příjem tekutin
Životodárná voda tvoří převážnou část objemu i hmotnosti lidského těla. Dostatek pitné vody je podmínkou pro správný chod celého organizmu (pitný režim). Stejně důležitý je přiměřený poměr mezi množstvím pitné vody, solí a minerálů.
Přiměřený příjem tekutin, /prijem_tekutin

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte autora a další rozvoj tohoto webu.

  1. iE-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. iAutomatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. iZajímá Vás e-book?